Personal,  Travel

Werken in de luchtvaart?

De opleiding luchtvaartdienstverlening

Afgelopen oktober ben ik afgestudeerd aan de opleiding luchtvaartdienstverlening. Dit is een niveau 4 BOL opleiding op het MBO binnen het domein Toerisme en Recreatie. Deze opleiding heb ik  gevolgd aan het ROC in Nijmegen. Zit je er zelf ook over na te denken om deze opleiding te gaan doen? Of ben je gewoon benieuwd wat de opleiding inhoudt? Lees dan snel verder!

Leerjaar 1
Het eerste leerjaar is een basisjaar. Je maakt kennis met drie verschillende richtingen : verkopen reizen, front office en luchtvaart. Aan het einde van het eerste jaar maak je pas de keuze welke richting je kiest. Dus mocht je nog twijfelen of geen idee hebben welke richting het beste bij je past, dan is dit natuurlijk erg fijn. Zelf dacht ik namelijk dat ik front office wilde gaan doen, maar gedurende het eerste jaar bleek dat mijn interesse echt bij de luchtvaart lag (perfect example). In het eerste jaar mag je stage lopen in een hotel/resort of op een reisbureau. Dit is een stage die twaalf weken duurt.

Leerjaar 2
Dit was dus het eerste jaar specifiek in de richting luchtvaartdienstverlening.  Naast de vakken die hierbij kwamen kijken kreeg je ook nog front-office. Dit was bewust zodat je zo breed mogelijk wordt opgeleid. Zo zou je na de opleiding dus meerdere kanten op kunnen. Dit was ook het jaar dat ik drie maanden naar Gran Canaria ging voor mijn stage (horeca, receptie en animatie). Benieuwd hoe een buitenlandse stage mij beviel? Klik dan hier voor mijn artikel daarover. Dit jaar doe je het praktijk examen van de cabine. Dit houdt in dat je aan boord verantwoordelijk bent voor de veiligheid van passagiers en je verleent service. Denk hierbij bijvoorbeeld aan : wat te doen in een noodsituatie? Of hoe krijg je zo snel mogelijk alle passagiers uit een vliegtuig?

We hebben dit jaar ook in Rotterdam een flight safety training gehad. Hier moesten we echte nood situaties oefenen in een oefen vliegtuig, I was so nervous! Dit was ontzettend leerzaam en ook echt gaaf om een keer mee te maken.

Leerjaar 3
De opleiding is ingekort van vier na drie jaar dus dit is het examenjaar. Tot eind maart zit je op school en heb je veel examens van onder andere je talen en luchtvaart technische vaardigheden. Daarna ga je stage lopen op een luchthaven, in mijn geval was dat op Eindhoven Airport. Deze stage zal waarschijnlijk je hele zomervakantie zijn, omdat het in deze periode natuurlijk het drukste is en je het meeste kan leren.

Wat moet je kunnen?eindhoven
Als (grond)stewardess moet je het volgende kunnen:

 • Stressbestendig
  Je krijgt veel stressvolle situaties op een luchthaven. Denk aan vertraagde vluchten, geannuleerde vluchten, passagiers die hun reisdocumenten kwijt zijn, agressieve passagiers, koffers kwijt etc.
 • Flexibel 
  Je hebt absoluut geen 9 tot 5 baan. Soms beginnen jou diensten om 05:00 in de ochtend en soms pas om 17:00 in de avond. Ook als een vlucht vertraging heeft wordt er van jou verwacht dat je flexibel bent en dus langer kan blijven.
 • Samen werken
  Dit is ontzettend belangrijk ook in verband met de veiligheid. Verdachte situaties moet je doorgeven aan collega’s zodat iedereen scherp is. Ook moet je goed communiceren met andere collega’s zodat je het proces op de luchthaven zo snel mogelijk laat verlopen.
 • Schakelen
  Je moet snel kunnen schakelen in dit beroep. Het ene moment sta je passagiers in te checken en het andere moment sta je bij de gate om te zorgen dat iedereen op tijd aan boord is. Je moet duidelijk zijn tegenover je collega’s of er nog belangrijke dingen zijn gebeurt en je werk netjes achter laten voor diegene die jou taak overneemt.

Ik heb al vaak de vraag gekregen of ik door ga in de luchtvaart. Het antwoord daarop is nee. Ik vond deze opleiding ontzettend leuk en vooral erg leerzaam. Ik ben mezelf echt tegen gekomen en door mijn stages heb ik mijzelf echt enorm ontwikkelt.

Toch merkte ik door mijn stages dat dit niet het beroep is waar ik de rest van mijn leven mee door wil. Dit kwam door meerdere redenen, een daarvan was dat de luchtvaart 24 uur per dag, 365 dagen per jaar door gaat. Je hebt geen standaard vrije dagen of vakanties. Daarnaast vond ik de onregelmatige diensten persoonlijk best zwaar, omdat ik ook iedere dag een uur heen en een uur terug moest rijden moest ik soms al om 03:00 aanrijden. Ook door de ervaringen op mijn stages merkte ik dat dit werkveld toch niet bij mij past, maar iedereen is verschillend dus misschien kan jij hier juist wel goed mee omgaan!

Wat vinden jullie van deze opleiding? Zou je deze opleiding zelf ook willen volgen? Bij vragen mag je me altijd benaderen!

Liefs Eline

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.