Travel

Stage in het buitenland?

Stage in het buitenland lopen?
Yes or no

Wil ik stage lopen in het buitenland? Kan ik zolang zonder mijn vrienden en familie? Hoe ga ik dit financieren? Dit zijn allemaal vragen waar je mee te maken krijgt als je het overweegt om stage te lopen in het buitenland. Alle studenten moeten gedurende de opleiding die ze volgen meerdere stages lopen. Zo heb ik zelf de opleiding luchtvaartdienstverlening gevolgd aan het ROC. Dit was een niveau 4 opleiding en ook ik kreeg te maken met stages.

Het eerste jaar was een korte stage van tien weken die ik gewoon in Nederland bij een hotel heb afgerond. De volgende stage was voor mij een front-office stage en daarbij moest ik naar het buitenland. Omdat ik een toeristische opleiding deed was dit een verplicht onderdeel, maar bij de meeste studies is dit optioneel. Take a breath!

Destination : GRAN CANARIA

 

image4.jpeg
Amadores Beach, Puerto Rico

 

Jullie lezen het goed, Gran Canaria was mijn bestemming voor de stage die ik moest doen.  Drie maanden naar de Canarische eilanden, nou ja zoals je aan de foto kan zien is de locatie echt prachtig! Dat is natuurlijk belangrijk, dat je wel naar een plek gaat die je trekt en waar je jezelf goed bij voelt.

Mijn stage was verdeeld over drie afdelingen. De eerste vijf weken in de horeca, daarna vijf weken bij de receptie en de laatste twee weken bij de animatie. Hieronder ga ik mijn voor- en nadelen van mijn stage vertellen. Dit zijn mijn persoonlijke ervaringen dus het zou bij een andere stage totaal anders kunnen zijn, maar zo krijgen jullie een beetje een beeld waar je op kan rekenen.

POSITIVE 

Talenkennis
Doordat je in een ander land stage loopt ontwikkel je natuurlijk je talen. Je wordt echt in het diepe gegooid, maar daar leer je ontzettend veel van. Just do it! Spannend is dat zeker. Op deze manier heb ik wel mijn Engels, Spaans en Duits goed ontwikkelt.

Persoonlijke ontwikkeling
Voor een lange periode van huis zijn is niet niks, maar hierdoor leer je wel hoe het is om voor jezelf te zorgen en om onafhankelijk te zijn. Persoonlijk heb ik hier een grote ontwikkeling doorgemaakt en ik heb geleerd om zelfstandig te zijn en om meer voormezelf op te komen.

Werkervaring en C.V.
Een buitenlandse stage staat natuurlijk ontzettend goed op je Curriculum Vitae. Veel bedrijven hechten er veel waarde aan als jij een stage ervaring in het buitenland hebt gehad. Yes, yes in the pocket!

Vriendschappen
Jij bent echt niet de enige stagiaire die daar rondloopt, trust me. Er zijn (bijna) altijd meerdere stagiaires aanwezig in of rondom jou stageplaats. Hierdoor ontmoet je allemaal mensen  vanuit alle delen van de wereld en daar ontstaan mooie vriendschappen uit. Met als gevolg vaak stappen (sorry not sorry) en ook heb je steun aan elkaar als je het even moeilijk hebt.

NEGATIVE

Heimwee
Sommige mensen included me krijgen te maken met heimwee. Je bent een aantal maanden gescheiden van je familie en vrienden. Dit was voor mij soms best lastig maar door Skype en FaceTime kun je elkaar gelukkig nog zien en spreken. Dit neemt niet weg dat je iedereen blijft missen.

Cultuurverschillen
In Spanje gaat men duidelijk anders met stagiaires om dan in Nederland. In mijn geval was ik geen mede-collega maar echt een stagiaire die ook zo neergezet werd. Af en toe waren ze behoorlijk streng en niet snel tevreden, daar moest ik erg aan wennen.

Financiën
Vanuit school kreeg ik geen beurs en geen stagevergoeding vanuit het bedrijf. Het enige waar ik dus recht op had was een uitwonende beurs en het stopzetten van mijn OV chipkaart voor drie maanden. Dus rondkomen ging niet altijd even vlekkeloos. Ik verbleef wel intern en daarvoor heb ik 1 tip don’t expect much. Mijn kamer was 2x6m² en die moest ik delen met drie personen, de badkamer moesten we delen met de kamer naast ons.
Privacy, where you at? 

Ondanks dat het niet altijd makkelijk was, had ik dit avontuur zeker niet willen missen.
Ik ben een enorme ervaring rijker en heb mezelf enorm ontwikkelt. Ik zou een buitenlandse stage aan iedereen aanraden omdat je er gewoon super veel van leert.
Ook al is het zwaar en mis je iedereen zo erg. Als je dan terug komt kan je toch maar zeggen dat je het gedaan hebt!

Ben je nou benieuwd hoe mijn stage is verlopen gedurende deze twaalf weken? Of wil je iets meer weten over de verschillende werkzaamheden? Ik heb een reisblog bijgehouden dus als je die wilt lezen klik dan hier!

Mocht je nog meer vragen hebben wat betreft de buitenlandse stages, stel ze dan gerust!

Liefs Eline

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.